Bonje in de stal

Bonje in de stal, een hilarisch kaartspel

Bonje in de StalBonje in de Stal

 

Beschrijving:

Een kaartspel waarbij het de bedoeling is dat iedere speler stallen compleet maakt. Een stal is compleet als er van 1 soort een mannetjes-  en een vrouwtjesdier aanwezig is.
Bij het begin van het spel ontvangen alle spelers een aantal stallen, dat zijn kaartjes met het plaatje van een stal.
Nadat de overige kaarten geschud zijn worden ze verdeeld over de spelers. Die leggen ze op een stapel voor zich neer. Vervolgens draaien alle spelers tegelijk de bovenste kaart van de stapel om en leggen die zo op tafel dat iedereen er bij kan. Je draait de kaart altijd zo om, dat je hem zelf niet als eerste ziet.
Iedere speler moet nu zo snel mogelijk een kaart van de tafel pakken, die het beste bij zijn stallen past. Je speelt met 1 hand en een eenmaal gepakte kaart mag niet terug gelegd worden. Kun je een gepakte kaart niet spelen, dan gaat die uit het spel en mag ook niet meer terug gepakt worden.
Er zijn allemaal verschillende kaarten:
dierenkaarten:als je die pakt moet je hem in één van je stallen leggen. Je kunt daarbij kiezen voor een lege stal of voor een stal waar al een dier van die soort ligt. Past het dier niet in een stal, dan gaat die kaart uit het spel.
olifanten: Deze kaart moet een speler in een lege stal van een tegenstander leggen. Is er geen lege stal dan verlaat de olifant het spel. Zit er een olifant in een stal, dan is die stal vol. Hij kan alleen de stal verlaten met een transportwagen (zie hieronder).
gekke koeien: deze kaart moet in een koeienstal van jezelf of anderen gelegd worden. De koe besmet alle dieren uit die stal en dus moet de stal worden leeggemaakt. De kaarten verlaten het spel.
dolle hengsten: de dolle hengst moet in een stal met paarden gelegd worden. Alle paarden uit die stal verlaten dan het spel.
transportwagen: een transportwagen mag een dier naar keuze van jezelf of een ander, verplaatsen naar een andere stal of uit het spel verwijderen. Bv een olifant naar een lege stal, een ander dier naar een stal met dezelfde soort dieren of naar een lege stal. Een transportwagen is de enige manier om van een olifant af te komen.

Staan er twee mannetjesdieren in een stal, dan is er bonje in de stal. Deze situatie kan opgelost worden met een transportwagen, een gekke koe of een dolle hengst.

Het spel is afgelopen als één speler alle stallen vol heeft (met 1 mannetje en 1 vrouwtje van dezelfde soort) of als alle kaarten van de stapel omgedraaid en gespeeld zijn.

Bij dit spel komt het aan op snelheid en overzicht over je eigen stallen en die van een ander. Hoe vaker je het spel speelt, hoe meer je leert letten op de belangrijke elementen.

Inhoud: 106 spelkaarten en spelregels

Aantal spelers: 2-4

Leeftijd: 6+

Speelduur: 20 min

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever:  999 Games

Dit bericht is geplaatst in 999 Games met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *