Dixit

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving:

Geef elke speler zes van de mooi geïllustreerde grote speelkaarten en bepaal wie begint, deze speler heet “De Verteller.” De Verteller kiest één van zijn kaarten en omschrijft deze met een woord of zin. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun hand die ze zo goed mogelijk vinden passen bij de omschrijving van de Verteller.
Alle kaarten worden dicht aan de Verteller gegeven. De Verteller schudt de kaarten en legt ze op tafel. Iedereen bekijkt alle kaarten en probeert te bedenken welke kaart van de Verteller is. Vervolgens maken alle spelers (met uitzondering van de Verteller) tegelijkertijd, door middel van het spelen van een nummer fiche, hun keuze bekend. Denk je dat de eerste kaart van de Verteller is dan speel je nummer fiche 1.

Als alle fiches gespeeld zijn wordt de score bepaald. De Verteller krijgt geen punten als niemand zijn kaart gekozen heeft (de beschrijving was dan te onduidelijk). Hij krijgt ook geen punten als  iedereen zijn kaart heeft gekozen (de beschrijving was dan te duidelijk).
Alle andere spelers krijgen in dit geval 2 punten.

Als één of meerdere spelers (maar niet allen) de kaart van de Verteller geraden hebben krijgen de Verteller en de spelers die de kaart geraden hebben 3 punten.

Elke speler (maar niet de Verteller) wiens kaart is gekozen krijgt 1 punt voor elke speler die zijn kaart gekozen heeft. Hebben 2 spelers jouw kaart gekozen en dus niet die van de Verteller, dan paste jouw kaart goed bij de omschrijving van de Verteller! Je krijgt dan 2 punten.

De score kan worden bijgehouden op het scorespoor in de doos.

Beoordeling: Dixit is een spel dat een beroep doet op je fantasie en creativiteit. Je moet iets vertellen dat bij de kaart past, maar wat je zegt mag niet te duidelijk de kaart omschrijven maar ook weer niet te vaag zijn zodat niemand jouw kaart zal kiezen. Dat kan best een uitdaging zijn! De andere spelers proberen door het uitspelen van een “passende” kaart medespelers te bewegen op hun kaart te stemmen. Het spel kan worden gespeeld met 3 spelers, maar het wordt leuker naarmate er meer spelers meedoen en er uit meer open kaarten de kaart van de Verteller moet worden gekozen.

Bijzonderheden: Winnaar Spiel des Jahres 2010.

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud: 84 grote mooi geïllustreerde speelkaarten, 36 nummer fiches, 6 houten konijnen, scorespoor, spelregels

Spelregels: Nederlands

Aantal spelers: 3 – 6

Leeftijd: 8+

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Website: Libellud

 

 

Dit bericht is geplaatst in Spellen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *