Qwinto kaartspel :: White Goblin Games

Tactisch kaartspel!

Qwinto Kaartspel

Beschrijving:

Het Qwinto kaartspel is een variant op het dobbelspel, waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten. Bij elke beurt van een speler mogen de andere spelers ook meedoen. Als je aan de beurt bent moet je een score invullen. Door tactisch te spelen kun je beter plannen.

Iedere speler krijgt drie kaarten in de hand en er worden vier kaarten op tafel gelegd in een vierkant van twee bij twee kaarten. De rest van de kaarten vormen een trekstapel.
Als je aan de beurt bent leg je één kaart uit de hand op één van de vier kaarten in het midden. Het resultaat van je beurt is de som van de opgelegde kaart, opgeteld bij de twee aangrenzende kaarten. Je noemt de som van de drie getallen en de kleuren van de kaarten van de drie getallen. Grijs is geen kleur!
Als je twee kaarten in je hand hebt met hetzelfde nummer, mag je in één beurt twee kaarten aanleggen, maar elk op een verschillende kaart in het midden.
Alle spelers mogen het getal invullen in een rij met één van de drie genoemde kleuren. Voorwaarde is dat de getallen in één rij van klein naar groot oplopen. En drie getallen onder elkaar (een kolom) mogen niet hetzelfde zijn. Getallen mogen alleen in daarvoor bestemde hokjes worden ingevuld.
Ben je aan de beurt en kun je het getal nergens invullen, dan spreken we van een mislukte beurt en zet je een kruisje in het daarvoor bestemde vakje. Elk kruisje levert uiteindelijk 5 minpunten op aan het einde.
Na elke beurt vul je de handkaarten weer aan tot drie.
Het spel eindigt als één speler twee rijen op de scorekaart vol heeft.

Beoordeling:

Qwinto is een snel en tactisch kaartspel. Het is een leuk én leerzaam spel, waarbij je (ongemerkt) met rekenen bezig bent. Het doet een beroep op het getalbegrip, maar ook op inschattingsvermogen over de plaats waar je getallen zet in een rij.
Hoe verder het spel vordert hoe beter  je moet nadenken over de plaats van de getallen. Volle rijen leveren de meeste punten op. Ook kolommen van drie cijfers onder elkaar leveren punten op. Het getal in het vijfhoekige figuurtje is de score van een kolom. Het is dus belangrijk om goed na te denken waar je de getallen zet, zowel in elke rij als in een kolom. Dat maakt het spel tot een tactisch denkspel!

Inhoud: 32 speelkaarten, 4 potloden, een scoreblok  en de spelregels

Aantal spelers: 1 -4

Leeftijd: 8+

Speelduur: 20 min

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever:  White GoblinGames

Dit bericht is geplaatst in White Goblin Games met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *