Qwixx Het Kaartspel

Snel, simpel en spannend!

qwixx_kaartspel

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving: In plaats van dobbelstenen (zoals in Qwixx) worden genummerde speelkaarten gebruikt om te bepalen welk cijfer er op het scoreblad worden afgestreept. De speelkaarten zijn genummerd van 2 tot 12 in de vier kleuren van het scoreblad. De achterkant van de kaarten zijn ook genummerd maar in een neutrale kleur. Je weet dus het getal dat op de kaart staat, maar niet de kleur. Elke speler krijgt een scoreblad en 4 kaarten. Vier kaarten worden met de neutrale kant naar boven naast elkaar op tafel gelegd. De overige kaarten vormen de trekstapel.

qwixx-kaartspel_score

De speler die aan beurt is pakt één of meerdere van de vier kaarten (tot vijf handkaarten) en vult de open plek(ken) op met een kaart van de trekstapel. Het getal, dat nu zichtbaar is op de achterkant van de bovenste kaart van de trekstapel, mag door iedereen worden gebruikt om af te strepen op zijn scoreblad. Je streept net als bij Qwixx de getallen van links naar rechts af, waarbij je getallen mag overslaan. De speler die aan de beurt is speelt nu 1 tot 3 kaarten in dezelfde kleur uit. Als deze kaarten opeenvolgend zijn met maximaal 1 getal dat mist, mag hij ze allemaal afstrepen.  (Bijvoorbeeld 9,8,7 is geldig maar ook 9,8, 6 er mist 1 getal de 7).
Is het in een ronde niet mogelijk een getal af te strepen, dan moet een mislukte ronde (-5 punten) worden afgestreept. Het spel is afgelopen als één speler twee gekleurde rijen op slot heeft gezet. Een kleur mag je op slot zetten als je tenminste 5 getallen in die kleur hebt afgestreept, dan moet je nog een 2 (groen, blauw) of een 12 (rood, geel) spelen en de rij mag op slot.  Tel nu het aantal afgestreepte getallen in elke kleur en tel de scores bij elkaar op, trek daarvan 5 punten per ongeldige ronde af. Degene die de meeste punten heeft wint!

Beoordeling: Qwixx Het Kaartspel is een prima variant op het Qwixx dobbelspel. Door het gebruik van kaarten moet je keuzes maken. Welk getal zal ik pakken van de open liggende kaarten? En dan hopen dat het getal in een kleur is die je nodig hebt… Leuk als dat zo blijkt te zijn natuurlijk! Spaar ik door om een rijtje van drie af te kunnen strepen of kies ik toch maar voor zekerheid? Ten opzichte van het Qwixx dobbelspel heb je iets meer controle over het spelverloop. Of is dat een illusie? Probeer het zelf!

Variant: Je kunt 11 jokers toevoegen. De jokers zijn genummerd van 2-12 maar de kleur mag je zelf kiezen.

qwixx_joker

 

 

 

 

 

 

Inhoud: 44 speelkaarten, 11 jokerkaarten, 1 scoreblok, spelregels

Aantal spelers: 2-5

Leeftijd: 8+

Speelduur: 15 min

qwixx-kaartspel_1

 

 

 

 

 

 

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever: White Goblin Games

Dit bericht is geplaatst in White Goblin Games met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *