Tembo :: White Goblin Games

Spannend en avontuurlijk spel!

Tembo

Beschrijving: Elke speler krijgt 5 spelkaarten met daarop de hoefdieren die naar de overkant van de rivierbedding gebracht moeten worden: zebra’s, antilopen en gnoes. Midden op tafel worden 5 kaarten ondersteboven neergelegd. Dit zijn de rivierbeddingen. Elke kaart met een hoefdier heeft een ander getal. Dat getal is het aantal punten wat je krijgt als je aan de overkant bent. Maar er zijn ook wilde dieren die dat kunnen belemmeren: de (super)krokodil en de leeuw.  En dan is er de olifant (tembo) die je veilig naar de overkant brengt. Ben je aan de beurt dan mag je één kaart in de rivierbedding leggen (in een enkel geval kunnen dat twee kaarten zijn). Je mag vervolgens je kaarten weer aanvullen tot vijf. Dan is de volgende aan de beurt. Lukt het je om dieren aan de overkant te krijgen, dan levert dat de punten op, die op de betreffende kaarten staan. Om te onthouden welke kaarten iedereen aanlegt, krijgt elke speler 10 blokjes van één kleur. Die leg je in de linkerbovenhoek van de kaart die je oplegt.

Bij het aanleggen van de kaarten in de rivierbedding moet je er rekening mee houden dat in elke rivierbedding de nummers van de kaarten steeds hoger worden.  Dat ziet er dan zo uit:
Tembo

Heb je een krokodil kaart, dan kun je die spelen bij een rivierbedding. Die krokodil eet dan bij één rivierbedding het hoefdier met de laagste punten op of alle hoefdieren die bovenaan het kaartje met de krokodil staan. De betreffende kaarten worden omgekeerd en blijven in de rivierbedding liggen. De gekleurde blokjes gaan terug naar de spelers.
De superkrokodil eet alle hoefdieren bij één rivierbedding op. Deze kaarten worden ook omgedraaid en doen niet meer mee.
De kaarten met krokodillen kunnen maar één keer gebruikt worden.

De olifantenkaarten leveren punten op! Speel je een olifantenkaart, dan kies je een rivierbedding. De hoefdieren daar worden naar de overkant gebracht. De betreffende kaarten gaan naar de spelers die ze hebben opgelegd. De punten op die kaarten worden aan het einde aan de eigenaar toebedeeld. Dit zijn de overwinningspunten.

Wanneer iemand een kaart met een leeuw van de stapel trekt, stopt het spel even en wordt die kaart direct uitgelegd. De speler kiest een rivierbedding om de leeuw neer te leggen. Er moet minimaal 1 kaart liggen bij die bedding. Alle kaarten bij die rivierbedding worden omgedraaid en de leeuw wordt er neergelegd. Deze rivierbedding is de rest van het spel onbegaanbaar.

Het spel eindigt als de speler die aan de beurt is geen kaart meer kan uitleggen.
Dan worden alle overwinningspunten per speler opgeteld.

Beoordeling:
Tembo is een uitdagend spel, waarbij getalbegrip(voor de jongere speler) en tactiek om de hoek komen kijken. Kun je zo je kaarten neerleggen dat je een ander kunt dwarsbomen?
Door je kaarten te spreiden over verschillende rivierbeddingen kun je risico spreiden, zodat je punten niet ineens allemaal weg zijn.
De verrassing zit hem in de krokodillen en leeuwen kaarten. Die geven de spanning aan het spel.
De leeuwen beperken de mogelijkheden, en die kun je niet kiezen. Trek je een leeuw van de stapel dan moet je die direct uitleggen.

Inhoud: 59 spelkaarten, 40 blokjes en de spelregels

Aantal spelers: 2 – 4 spelers

Leeftijd: 8+

Speelduur: 20 min

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever:  White Goblin Games

Dit bericht is geplaatst in White Goblin Games met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *