Twenty One :: White Goblin Games

Spannend dobbelspelletje!

Beschrijving: Elke speler krijgt een verschillend scoreblad. Er zijn zes verschillende scoreblaadjes, je kunt het spel daarom met maximaal zes spelers spelen. De speler die aan de beurt is gooit alle dobbelstenen en bekijkt of hij de worp gebruiken wil. Zo niet dan mag hij nog één keer gooien, met uitzondering van de dobbelsteen of dobbelstenen waarmee een één is gegooid, deze worden even apart gelegd.

Als de speler tevreden is met zijn worp mogen alle spelers alle dobbelstenen gebruiken om punten te scoren. Het scoren wordt rij voor rij gedaan. Alle veldjes in de bovenste rij moeten eerst zijn gebruikt voordat er veldjes in de tweede rij worden gebruikt. Als een speler de onderste rij veldjes vol heeft is het spel onmiddellijk afgelopen.

Hoe kun je punten scoren? Allereerst met voltreffers, je scoort een voltreffer als het getal in een veldje precies overeenkomt met het aantal ogen op de dobbelsteen met dezelfde kleur. Hoe meer voltreffers in een rij, hoe beter. 1 voltreffer in een rij levert 1 bonuspunt op, maar 6 voltreffers wel 21 punten! In de veldjes mag je ook scoren als het aantal ogen op de dobbelsteen van die kleur lager is dan het aantal ogen op het veldje, maar dan scoor je dus geen voltreffer. Kun je geen van de dobbelstenen gebruiken dan moet je in de rij een veldje doorstrepen, hier kun je dan niet meer scoren. Het veldje dat je moet doorstrepen is altijd het meest linkse nog niet gebruikte veldje in de rij waar je bezig bent.

Zijn alle veldjes in een rij gebruikt dan tel je de genoteerde getallen en de voltreffer bonus bij elkaar op.

Nadat een speler alle veldjes op het scoreblad heeft gebruikt tel je de totaal scores van elke rij bij elkaar op. Heb je de meeste punten? Dan ben jij de winnaar van deze ronde!

Beoordeling:

Twenty One is bedacht door de auteurs van Qwixx maar het speelt anders. Bij Twenty One zijn alle dobbelstenen beschikbaar voor alle spelers om te scoren.

De speler die aan de beurt is moet afwegen of hij nog een keer gaat gooien (dobbelstenen met een één niet) als hij bijvoorbeeld ziet dat een andere speler drie voltreffers kan scoren en hij zelf misschien maar één voltreffer heeft.

Een andere afweging is om toch maar bijvoorbeeld een vijf in te vullen in een veldje waar een zes een voltreffer zou scoren. De zes wordt misschien niet meer gegooid en dan is een vijf nog een mooie score.

Doordat alle dobbelstenen beschikbaar zijn voor alle spelers is het ook spannend als iemand anders gooit. Leuk als je een voltreffer kunt scoren met de worp van een medespeler! Maar je hebt pech als je medespeler nog een keer gooit en de voltreffer mogelijk aan je neus voorbij gaat.

In het spel heb je dus tactische keuzes te maken en kun je je medespelers een beetje dwars zitten. Zeker in een spel met twee spelers beviel dat heel goed!

Inhoud: 6 dobbelstenen, 1 scoreblok en de spelregels

Aantal spelers: 2 – 6

Leeftijd: 8+

Speelduur: 15 min

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever:  White Goblin Games

Dit bericht is geplaatst in White Goblin Games met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *