Vijf augurken :: White Goblin Games

De laatste slag is bepalend!

Vijf Augurken

Beschrijving:

Vijf augurken is een slagenspel, waarbij per ronde 7 slagen gespeeld worden. Het gaat het erom dat je de laatste slag NIET wint. Win je de laatste slag wel, dan krijg je (houten) augurken. Heb je vijf augurken, dan stopt het spel voor jou. De anderen gaan door, tot er één speler over is. Dat is de winnaar.

Het spel bestaat uit 60 spelkaarten, met 4 keer de waarde 1 – 15. De kaarten worden geschud en elke speler krijgt 7 kaarten. Die houd je in de hand. De jongste speler begint en legt een kaart op tafel. Welke dat is, mag hij zelf bepalen. De andere spelers leggen om beurten een kaart op tafel. De waarde op de kaart moet gelijk of hoger zijn aan de kaarten die er al liggen. Lukt dit niet, dan leg je de kaart met de laagste waarde op tafel.
De speler die de hoogste kaart heeft aangelegd. Wint de slag. De winnaar van de zevende en laatste slag krijgt augurken. Op de kaart waarmee de slag gewonnen is, staat hoeveel augurken de speler krijgt. Dan begint een nieuwe ronde, waarin weer alle kaarten geschud worden en iedereen weer mee doet. Het aantal rondes bepaal je met elkaar.

Een paar belangrijke regels:
– hebben twee spelers een kaart met de hoogste waarde opgelegd, dan wint degene die hem het laatst heeft opgelegd.
– als in de laatste slag minimaal 1 speler een kaart met waarde 1 heeft opgelegd, dan moet de winnaar het dubbele aantal augurken pakken.
– de winnaar van de vorige ronde, mag de eerste kaart in de nieuwe ronde aanleggen. Is die speler net uitgeschakeld, omdat hij meer dan 5 augurken heeft, dan mag de speler links van hem beginnen.

 

Afbeeldingsresultaat voor vijf augurken spel

Beoordeling:

Vijf augurken is een snel spel, wat door jong en oud gespeeld kan worden. Zodra kinderen de getallenrij van 1 tot 15 kennen, kunnen ze dit spel spelen. Het leuke is dat uiteindelijk alleen de laatste slag telt. Hoe vaker je het spel speelt, hoe meer je gaat inzien dat de eerste 6 slagen de voorbereiding kunnen zijn voor de laatste slag, die je niet wil winnen. Toch ben je geregeld overgeleverd aan de keuze van de andere spelers en bepaal je dus niet helemaal zelf welke kaart je oplegt. Dat maakt het spel afwisselend.
Het is een gezellig spel, wat niet lang duurt, maar voor veel plezier zorgt. Doordat het in een klein doosje zit, is het ook makkelijk mee te nemen.

Inhoud: 60 kaarten, 30 houten augurken en spelregels

Aantal spelers: 2-6

Leeftijd: 7+

Speelduur: >15 min

Verkrijgbaar bijPientere Puzzels & Spellen

Uitgever:  White Goblin

Dit bericht is geplaatst in White Goblin Games met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *